Pentru mine seara de 22 mai a fost un moment așteptat de mult timp, deși pe Megadeth i-am mai văzut atât la Sonisphere în 2010 cât și la OST fest anul trecut, însă nu am avut ocazia să-i ascult într-un concert dedicat lor cum a fost cel din 2005 de la Arenele Romane. Concertul de la București  a deschis turneul „Super Collider World Tour” și categoric reprezintă un show demn de marcat pe lista celor din 2013, cu toate minusurile sale.

Băieții de la Trooper au făcut încălzirea în aplauzele fanilor adunați la Arene și chiar dacă pe ici pe colo există câteva guri rele care contestă alegerea lor ca trupă în deschidere pentru Megadeth, personal mă declar mulțumită de ceea ce am văzut pe scenă. Nu i-am mai ascultat de ceva vreme și nici nu mă declar o împătimită a stilului lor, însă oamenii ăștia cântă cu dedicare, energie și au o legătură extraordinară cu fanii lor. Recitalul lor a cuprins binecunoscutele piese „Tari ca munții” și „Strigăt” (care de altfel este preferata mea din repertoriul lor), însă publicul a gustat și momentul piesei „Solii turci”, care trebuie să recunosc, sună incredibil de bine.

După o oră de așteptare, timp în care cozile formate la jetoane și bere deveneau din ce în ce mai mari, cei patru, adică:  Dave Mustaine, David Ellefson, Shawn Drover și Chris Broderick au apărut pe sunetele piesei „Prince of Darkness”, după care în forță și spre deliciul tuturor ne-au încântat cu „Trust”, „Hangar 18”, „Public Enemy No. 1” și „She-Wolf”.  Cei de la Megadeth și-au exprimat regretul de a nu fi ajuns în Europa prin turneul ce a marcat aniversarea a 20 de ani de la lansarea albumului „Countdown to Extinction”, însă ne-au oferit o porție binemeritată de „Skin O’ My Teeth”, „Countdown to Extinction”, „Architecture of Agression”, „Sweating Bullets” și „Ashes in your Mouth”.

Piesa „A Tout le Monde” a adus împreună vocile celor din public oferindu-i lui Dave prilejul să-și împartă taberele în cei gălăgioși și cei mai puțin gălăgioși. Și că tot a venit vorba de tabere, Dave a avut un scurt moment în care a vorbit despre impactul pe care Facebook îl are asupra vieților noastre amintind despre pozele pe care le-a făcut în plimbarea prin București. Și cum turneul este unul de promovare a noului album, în premieră mondială au cântat live „Super Collider”, care, deși nu se poate compara cu piesele care i-au consacrat, este totuși catchy. „Symphony of Destruction” și „Peace Sells” l-au adus pe scenă pe Vic Rattlehead, mascota trupei, care a salutat un public extaziat, însă pe cale să fie martorul finalului de concert odată cu „Holy Wars”, piesă care i-a readus în mijlocul fanilor pe the big four of Megadeth. Finalul apoteotic a fost anunțat de către Dave prin deja celebra vorbă: „You’ve been great, we’ve been Megadeth”, iar „Silent Scorn” ne-a escortat până la ieșirea din Arenele Romane.

A fost un concert cu minusuri de ordine tehnică, vocea auzindu-se chiar execrabil în unele momente, dar cred că ăsta este trademark-ul lor. Cu toate astea, au transmis căldură și au executat niște momente artistice frumoase, fiecare aflându-se în lumina reflectoarelor, însă fără a-i eclipsa pe ceilalți. Dave a comunicat cu publicul și a avut grijă să menționeze de câte ori a putut că ne iubește (it ain’t easy being cheesy, nu?) și că se bucură că se află aici. Vorbe pompoase sau nu, dedicarea asta s-a simțit și a făcut să pălească orice problemă de sunet, compensată poate și de proiecțiile din timpul concertului.

Advertisements