Anul ăsta, între 30 iulie și 4 august mini-concediul m-a „aruncat” pe plaja din Vamă, acest sătuc pestriț care găzduiște an de an cel puțin jumătate de țară, urcată pe mese sau căzută pe sub. 😀 Nu mi-am pus problema să trec granița și din comoditate m-am întors tot aici. Comoditate și Folk You 2013.

Din întreg programul gândit pentru ediția a IX-a am bifat numele mari din punctul meu de vedere, care deși nu se încadrau toate în accepțiunea de folk, sunt ale noastre și cântă incredibil de bine, ca să nu mai zic de prezența scenică, dar să le luăm pe rând zic.

În prima zi de august m-am bucurat de nume consacrate ale rock-ului autohton și deși nu mă așteptam să spun asta și anul acesta Vița de Vie m-au uns la suflet. Dacă anul trecut concertul acustic te purta către un sound apropiat de Urma, din punctul meu de vedere, în 2013 i-am regăsit cu o poftă de cântat nebună și Despot chiar a făcut show, frate și a demonstrat că este unul din cei mai buni frontmen de la noi. Mi-a plăcut enorm conexiunea cu publicul și modul în care trupa a transmis energie. Au cântat piesele lor notorii și evident că la „Basul și cu toba mare” publicul a izbucnit pur si simplu (cum altfel la un concert VDV?). Pe scenă s-au urcat apoi Cristi Minculescu&Nuţu Olteanu Supergrup și de aici încolo cred că îmi iau vreo două bobârnace de la fanii Iris/Minculescu, pentru că da, trupa asta a rămas în memoria colectivă, cel puțin, cu toate că el a decis că na, nu se ridica la pretențiile lui. Nu vreau să dau naștere unei polemici, dar atitudinea lui de ceva ani încoace oricum mă indispune și la Folk You nu s-a lăsat mai prejos. Nu știu dacă semnele obscene arătate înspre public sunt trademark-ul lui sau dacă au o semnificație profundă pe care eu n-o descifrez, dar mi s-a părut deplasat să facă asta și punct. Revenind la recitalul lor, au cântat piese din repertoriul Iris: „Cei ce vor fi”, „Noaptea”, „Lumina zilei”, „Strada ta”, dar si cover-uri: Whitesnake – „Give me all your love”, Bad Company – „Feel like making love” sau Led Zeppelin – „Rock and Roll”. Nuțu Olteanu & co. au făcut treabă bună și au animat publicul cu ritmurile lor, iar Cristi rămâne o figură emblematică a rock-ului românesc, totuși.

Seara a atins punctul maxim în momentul în care băieții de la Rezident EX, în frunte cu Ovidiu Ioncu „Kempes” au pășit pe scenă. Am remarcat o atitudine mai puternică și lipsită de umilință, așa cum s-a văzut atât anul trecut in Vamă, cât și la Arenele Romane. Publicul i-a primit cu o căldură incredibilă și ei au răspuns în aceeași măsură. Sunt niște artiști în toată regula care au un mare plus: cea mai bună voce a României, Kempes. Au cuprins cam tot albumul Alpha și bineînțeles, piesa „Povestiri din gară” a adus vocile fanilor laolaltă. O altă piesă gustată din plin a fost „Brigadierii”, moment ce i-a permis lui Matthias Lange să aibă un scurt moment umoristic stârnind publicul să cânte niște versuri puerile și apoi să-și exprime gratitudinea și totodată să-și scuze irascibilitatea cauzată de niște mici probleme tehnice. Trecând peste orice inconvenient de natura asta, mi-au depășit așteptările pentru că i-am redescoperit cu o pasiune de nestăvilit și respect pentru publicul lor. Instrumentalul s-a armonizat cu vocea lui Kempes și au făcut din noaptea aia o experiență demnă de ținut minte.

Rezident EX Folk You 2013

Doi august m-a găsit nerăbdătoare să ascult un concert complet Celelalte Cuvinte, având în vedere experiența nefastă de anul trecut când furtuna a cuprins plaja și din motive tehnice reprezentația a fost sistată. Anul acesta în schimb m-am bucurat de 100% Romanian doom/heavy/progressive metal (încadrați voi unde vreți). Pentru genul pe care-l abordează (cu toate că vocea lui Călin Pop te poate induce în eroare), au avut un public numeros și împărțit pe categorii de vârstă diverse. A fost o seară cu riff-uri heavy și „Armaghedon” de pildă este doar o mică parte din ce pot ei demonstra. Printre solo-uri de chitară amețitoare, au ridicat vocile celor din public pe melodia „Dacă vrei”, dând serii un aer mai nostalgic și mai apropiat de spiritul folk al festivalului. Sunt mulțumitoare că am avut ocazia să-i văd cap-coadă și să rămân uimită de faptul că în țară se mai face rock, în cel mai pur sens. Îi aștept să mă surprindă și la concertul acustic din octombrie.

Frenezia care a curprins seara de 2 august este greu de descris în cuvinte, dar Zdob și Zdub au rupt și au reușit să strângă cel mai numeros și gălăgios public de la Folk You (nu știu cum a fost duminică la Vama, dar tind să cred că moldovenii au avut câștig de cauză). Hardcore moldovenesc, atât! Au cântat și de pe albumul nou, „Basta Mafia” și ne-am bucurat că „Moldovenii s-au născut” și ne-au făcut martori unei asemenea energii. Este imposibil să stai locului când oamenii ăștia te prind în horă pe „Ciocârlia”, „Nunta extremala”, „Țiganii și OZN”, „Videli noch”, ba mai mult îl aduc cu ei și pe „DJ Vasile”. Când băieții ăștia îndeamnă în concert: „Zdubii bateți tare” este clar că urmează momente de exaltare și dans nebun, căci așa pot descrie ce s-a întâmplat acolo. Sunt niște oameni extraordinari și e clar că de la concertul lor pleci moldovean și nu alta.

În ultima seară de Folk You, pe care am prins-o eu, lucrurile au fost ceva mai așezate și în așteptarea lui Baniciu & co. am stat cuminte la recitalul lui Marius Bațu și Eugen Baboi, adică Poesis, urmat de Florin Chilian. Aici nu am prea multe de adăugat: îți place sau nu, iar luând în considerare publicul numeros eu zic că a fost bine. Am așteptat cu sufletul la gură „Cântec șoptit” și m-am lăsat purtată de versuri cu marea în spate (da, sună cheesy, dar este una din puținele piese folk care îmi face pielea de găină). Chilian, în schimb, a fost pus pe ironii și chiar s-a luat de câteva ori de un tip din public, care părea să fie pe lângă tot ce se întâmpla acolo. Ei bine, tipul ăla a fost ținta glumelor acide ale lui Chilian spre aplauzele aprobatoare ale spectatorilor. Deh, nu e bine să te pui nici cu folkiștii. Chilian emană într-adevăr o inteligență și aroganță anume, cu care ori te împaci, ori i te pui de-a curmezișul. Oricum ar fi, recitalul nu a fost deloc plictisitor.

Seara a fost încununată cu succes de către nimeni alții decât Baniciu, Kappl, Lipan & Friends (Vlady Cnejevici, Teo Boar). Au avut sound-uri mai degrabă rock și cum altfel când ai un Lipan cu solo-uri de tobe năucitoare, Boar excelând la chitara electrică și Kappl care se distingea cu ritmurile de bass. Adaugi charisma lui Baniciu și sunetele de clapă ale lui Cnejevici, care se armonizează perfect cu restul instrumentelor și ai o seară pe cinste. Au cântat cu poftă de viață, au râs pe scenă și au transmis căldură celor din public. Cum toată lumea le cunoaște versurile pe de rost, nu a fost greu să ia naștere o plajă de oameni bucuroși. Din păcate nu au avut vreme să marcheze majoritatea pieselor pe care orice alt concert Baniciu & co. le cuprindea întrucât ploaia puternică a schimbat puțin planurile. După un bis cerut cu ardoare, „Canarul” m-a purtat pe drumul spre cort pentru ca ploaia se întețise deja. Am regretat plecarea, pentru că ajunsă la cort, deși trecuse ceva timp și părea că seara se terminase, din respect pentru public cei 5 au mai cântat o piesă. Cu toate că nu te pui cu evenimentele naturale, m-am bucurat de ceea mi-a fost dat să ascult și aștept să-i văd iar și iar.

Baniciu, Kappl, Lipan & Friends (Vlady Cnejevici, Teo Boar) Folk You 2013

Vocile rele de anul acesta au contestat prezența unor artiști pe scena Folk You 2013, argumentând că nu se încadrează în spiritul folk, dar i-aș corecta fără nicio jenă. Numele reunite pe scena din Vamă au reinventat spiritul liber și nepătat al celor prezenți acolo (și fie vorba între noi putem porni o discuție întreagă). Au fost într-adevăr fețe pe care nu le puteai încadra cu ușurință în peisajul de acolo, dar și oamenii ăștia trebuie educați cumva (de fapt și cei cu spirit „liber” merită să fie mustrați din când în când; plaja s-a cam transformat în groapă de gunoi ca de obicei). În concluzie, ediția de anul acesta a fost una reușită și regret că nu am prins și seara de 4 august când mi-aș fi dorit să-i ascult pe Vintilă și Taxi. Folk you, too, Vama Veche!

Advertisements